Dom i wnętrze

Jakich sztućców używać przy deserze?

Deser to słodkie zakończenie posiłku, które bywa głównym wydarzeniem spotkania. Występuje wiele rodzajów słodkich przekąsek, a do każdego z nich przypisany jest określony sposób podawania i konsumowania. Spotykane w naszych domach zestawy sztućców deserowych składają się z łyżeczki do herbaty i do kawy, widelca do tortu oraz łyżeczki do lodów.

Układamy sztućce deserowe

Zastawę do deseru i sztućce deserowe podaje się dopiero wtedy, gdy sprzątniemy ze stołu wszystkie naczynia po daniu głównym. Mogą więc pochodzić z innego zestawu. To, jak układamy sztućce deserowe, zależy od rodzaju deseru. Zazwyczaj łyżkę kładzie się po prawej stronie, a widelec z lewej strony talerzyka deserowego. Tak samo nakrywa się do deseru, gdy jest on samodzielnym daniem. Jeżeli ma się w domu wystarczającą liczbę sztućców, podstawowe sztućce deserowe, czyli łyżkę i widelec, można podać z nakryciem obiadowym. Kładzie się je nad talerzami. Widelec powinien być zwrócony zębami w prawą stronę, łyżkę należy położyć odwrotnie. Rodzaj i wielkość naczynia oraz dobór sztućców zależą od rodzaju deseru i wielkości porcji. Pamiętajmy, że do deserów nigdy nie podaje się noża. Przy nakryciach zawsze przy należy położyć serwetki, najbardziej eleganckie są te wykonane z płótna. Jeżeli deser jest jednym z dań, podajemy małe porcje na mniejszych talerzach.

Zobacz również  Na co zwrócić uwagę kupując pralko-suszarkę. Klasa energetyczna, funkcje

Jak podaje się różne desery?

Torty podajemy w całości na paterze z wysoką nóżką i kroimy przy gościach. Kawałki tortu nakłada się na talerze za pomocą noża i łopatki. Jeśli tort jest bogato przybrany, je się go sztućcami deserowymi, czyli łyżką i widelcem. Widelec służy jedynie do podtrzymywania kawałków podczas krojenia tortu. Kiedy dekoracja jest skromna, wystarczy podać widelec deserowy, a gdy tort dzielmy na małe kawałki, podajemy widelczyk do ciast. Do tortu bezowego i lodowego również podaje się sztućce deserowe: łyżkę i widelec. Pokrojone ciasto podaje się na paterze, a nakłada specjalnymi szczypcami. Jeśli do ciasta podajemy sosy, deser nakłada się na duże, płaskie talerze, a je się go łyżką do krojenia i jedzenia, widelec zaś służy do przytrzymywania. Ciastka również podaje się na paterze, małe ciasteczka zaś w papierowych foremkach, tak zwanych papilotkach. Desery lodowe serwujemy w

miseczkach, salaterkach, kieliszkach koktajlowych, pucharkach do lodów albo w wydrążonych owocach, które stawia się na dopasowywanych wielkością talerzach. Do lodów na talerzu podaje się sztućce deserowe, czyli łyżkę i widelec (do przytrzymania lodowej kulki). Łyżkę kładzie się z prawej strony, natomiast widelec z lewej strony talerza.

Większość z nas częściej zaprasza gości na kawę niż na obiad. Jeśli chcemy godnie przyjmować przyjaciół, zadbajmy o odpowiednią zastawę i ładne sztućce deserowe. Nie są drogie, a sprawią, że przez chwilę poczujemy się jak na popołudniowej herbatce u królowej.

Zobacz również  Czy można mieć kominek w mieszkaniu?